Zwiększanie trwałości owoców w obrocie dzięki ASX Krzem plus

Przy bardzo dużej konkurencji na rynku szczególną uwagę należy zwrócić na shelf life, czyli trwałość owoców – pozbiorczą i w obrocie handlowym. Parametr ten jest bardzo ważny, ponieważ w zależności od niego prowadzi się sprzedaż owoców na eksport czy do sieci hipermarketów.

Iwona Polewska-Jankowska

ASX Krzem plusWysoką opłacalność uprawy można osiągnąć, produkując owoce deserowe klasy ekstra, charakteryzujące się dobrym smakiem, atrakcyjnym wyglądem i przede wszystkim trwałością w obrocie handlowym. Owoce, zwłaszcza jagodowe i pestkowe, są podatne na działanie czynników zewnętrznych, zarówno podczas wzrostu i zbiorów, jak i w trakcie przechowywania lub transportu do odbiorców. Celem plantatora jest dostarczenie na rynek owoców najwyższej jakości, które długo zachowają walory smakowe i wizualne.
Aby wydłużyć shelf life, należy prowadzić przede wszystkim odpowiednie nawożenie owoców. Produkcja na rynek deserowy powinna uwzględniać zbilansowane dostarczanie uprawom takich składników odżywczych jak wapń (Ca), potas (K), magnez (Mg) i fosfor (P) oraz wszystkich mikroelementów. W ostatnich latach zaobserwowano również ogromny wpływ na shelf life owoców stosowania krzemu (Si) w formie kwasu ortokrzemowego, który tylko w tej postaci jest przyswajany przez rośliny ogrodnicze i warzywnicze.

Wapń odżywczy 
– poprawia jakość owoców

Wapń jest kluczowym pierwiastkiem w budowaniu jakości owoców. Stabilizuje on struktury błon komórkowych, wpływa na zwiększenie mechanicznej odporności i trwałości owoców oraz na ich jakość i jędrność. Owoce dobrze zaopatrzone w ten pierwiastek są mniej podatne na uszkodzenia w czasie zbiorów i transportu oraz są trwalsze podczas przechowywania.
Rośliny powinny być zaopatrywane w wapń poprzez nawożenie doglebowe i dolistne. Nawożenie dolistne preparatami zawierającymi wapń należy rozpocząć w okresie tworzenia kwiatostanów i kontynuować podczas kwitnienia, aż do zbioru owoców. Gama nawozów wapniowych jest bardzo szeroka, ale każdy z nich ma określone zastosowanie w danej fazie rozwoju roślin. 
Wczesną wiosną posypowo powinno się uzupełnić niedobory wapnia odżywczego w glebie, stosując ASX Siarczan wapnia. W okresie kwitnienia zalecane jest aplikowanie dolistnie nawozu Metalosate Calcium w dawce 2 l/ha, który zapewnia bardzo szybkie pobranie i przemieszczanie wapnia w roślinie. W okresie wzrostu owoców poprzez fertygację należy podawać CaTs Tiosiarczan wapnia. Nawóz ten likwiduje niedobory wapnia i siarki w glebie, obniża jej zasolenie, stymuluje pobieranie z gleby składników pokarmowych przez rośliny (zwłaszcza potasu i magnezu). W okresie dojrzewania owoców poleca się zastosować Folanx Ca29, który zawiera wysoko skoncentrowany wapń w formie mrówczanu wapnia, zwiększający stabilność tkanek. 
Wymienione nawozy wapniowe nie zawierają azotu, a co jest bardzo ważne, są bezpieczne w czasie występujących upałów oraz skuteczne w przypadku deficytu wody. Dobre zaopatrzenie w wapń odżywczy jest pierwszym i niezbędnym elementem wpływającym na shelf life owoców. Kolejnym składnikiem, tzn. spoiwem, jest krzem.

ASX Krzem plus 
– stymulator wzrostu

Chcąc poprawić odporność owoców na uszkodzenia mechaniczne, należy prowadzić nawożenie dolistne również w trakcie zbiorów owoców, przy użyciu preparatów zawierających krzem. Składnik ten wzmacnia naturalną odporność mechaniczną całych roślin i – co najważniejsze – owoców, wpływając na tkankę zewnętrzną. ASX Krzem plus zwiększa również wytrzymałość roślin na czynniki stresowe, w tym także na choroby i szkodniki. Zastosowanie nawozu ASX Krzem plus wpływa pozytywnie na trwałość owoców i ogranicza ich uszkodzenia powstające podczas zbioru i transportu. Owoce są jędrne, błyszczące i przede wszystkim twarde.
ASX Krzem plus zawiera 2,2% krzemu (Si) w postaci kwasu ortokrzemowego rozpuszczalnego w wodzie, 0,45% boru (B) i 1,1% miedzi (Cu) – łatwo dostępnych dla roślin – oraz 80% substancji organicznej w suchej masie. Stymulator aktywizuje procesy życiowe i mechanizmy obronne roślin w sytuacjach stresowych, a tym samym zwiększa ich plonowanie oraz poprawia jakość plonu. ASX Krzem plus jest przeznaczony do stosowania we wszystkich uprawach sadowniczych. Aby wpłynąć na shelf life owoców, polecane jest zastosowanie produktu minimum trzy razy w sezonie, w dawce 0,5 l/ha. Należy również pamiętać, żeby biostymulator dodawać do zbiornika zawsze jako pierwszy, by jego skuteczność była jak najwyższa. Poza wpływem na shelf life jego kolejną wielką zaletą jest możliwość wykonywania mieszanin zbiornikowych praktycznie ze wszystkimi nawozami (szczególnie polecane z wapniowymi), z fungicydami i insektycydami, dzięki czemu nie ma konieczności dodatkowych przejazdów. ASX Krzem plus ma bardzo niskie pH roztworu i dlatego jego skuteczność w mieszaninach zbiornikowych jest na poziomie 100%.

Wnioski dotyczące poprawy trwałości po zbiorczej

Na poprawę trwałości pozbiorczej, czyli shelf life owoców, wpływają przede wszystkim:

  • 
dobór odpowiedniej technologii – głównie dobrze zbilansowanego nawożenia,
  • zabiegi wzmacniające trwałość owoców, czyli stosowanie nawozów wapniowych, takich jak Metalosate Calcium, Folanx Ca29 i CaTs Tiosiarczan
  • wapnia oraz koniecznie biostymulatora ASX Krzem plus,
  • dobór odpowiedniej odmiany,
  • schłodzenie owoców bezpośrednio po zbiorze, aby nie popsuć ich jakości.

Zastosowanie nawozu ASX Krzem plus wpływa pozytywnie na trwałość owoców i ogranicza ich uszkodzenia powstające podczas zbioru i transportu. Owoce są jędrne, błyszczące i przede wszystkim twarde.