Zabezpiecz sad przed szkodami przymrozkowymi i wysokimi temperaturami

Zmienna pogoda – wiosenne przymrozki, latem bardzo wysokie temperatury – i deficyt wody, a w konsekwencji zahamowane wzrost i plonowanie drzew i krzewów owocowych to czynniki stresogenne, z którymi niestety producenci owoców coraz częściej mają do czynienia. Dlatego warto być przygotowanym na takie sytuacje i wybrać nawóz, który pomoże złagodzić skutki stresu, zapewnić prawidłowy metabolizm roślin i uzyskać wysokie i dobre jakościowo plony owoców nawet w trudnych warunkach.

Iwona Polewska-Jankowiak, Krzysztof Zachaj

Poznaj skuteczne rozwiązanie dla upraw sadowniczych w sytuacjach strsowych

W 2018 roku pierwsi polscy producenci owoców i warzyw w swoich gospodarstwach zastosowali nowy, bardzo popularny we Włoszech nawóz organiczno-mineralny Maral. W 2019 roku w okresie wiosennych przymrozków wielu sadowników zaaplikowało ten nawóz w celu zabezpieczenia sadów przed szkodami przymrozkowymi i wysokimi temperaturami – jak się okazało, z bardzo dobrym skutkiem. Co wyróżnia nawóz Maral na tle innych nawozów i zapewnia jego wysoką skuteczność w sytuacjach stresowych?

Maral – nawóz organiczno-mineralny

Nawóz MaralMaral jest bogaty w składniki pokarmowe NPK 6-5-5. Ponadto został wzbogacony w cynk (1%) w formie łatwo dostępnej dla roślin uprawnych oraz w kompleks Ryzea – ekstrakt bioaktywnych molekuł z alg pochodzących z Oceanu Atlantyckiego. Ascophyllum nodosum, Laminaria digitata, Fucus ssp. zostały zebrane w cyklu, w którym poziom związków fitostatycznych jest najwyższy. Środki chelatujące zawarte w nawozie, tj. kwas alginowy i aminokwasy, promują wchłanianie i translokację składników odżywczych w roślinie. Dzięki wyjątkowej metodzie ekstrakcji, wykorzystującej mikronizację zebranych alg i różnicę ciśnień w ekstrakcji nadkrytycznej, uzyskano najwyższą koncentrację aktywnych składników o bardzo dobrych właściwościach. Naturalne hormony roślinne zawarte w kompleksie Ryzea (cytokininy, auksyny, gibereliny, kwas jasmonowy, kwas abscysynowy, strigolaktony, brassinosteroidy) aktywizują metabolizm, rozwój systemu korzeniowego, wzrost roślin oraz obfite kwitnienie i owocowanie. Indukują także odporność roślin na niekorzystne warunki siedliskowe i atmosferyczne. 
Maral jest bogaty w jod, wykazujący działanie wabiące pszczoły do oblotu sadu, oraz w fenylopropanoidy, które są prekursorami kwasu salicylowego, indukującego odporność roślin na stres wodny. Ma to pozytywny wpływ na parametry fotosyntezy, potencjał wodny liści, zawartość wody w komórkach oraz na aktywność enzymów oksydacyjnych. Fenylopropanoidy i wytworzony z nich kwas salicylowy indukują odporność systemową roślin (SAR) na patogeny oraz wpływają na dojrzewanie owoców. 
Dodatek kwasów humusowych podnosi efektywność pobierania składników pokarmowych, zmniejszając antagonizm jonowy, oraz aktywizuje metabolizm roślin i ich wzrost.
Fenylopropanoidy (kwas salicylowy) odgrywają również ważną rolę w mechanizmach tolerancji na stres wodny i stres termiczny (spowodowany zarówno niskimi, jak i wysokimi temperaturami). 
Rośliny zasilone biostymulatorem Maral mają wysoki turgor, przez co łagodniej znoszą stresy, a to efektywnie wpływa na jakość i wielkość plonu.

Maral – jak stosować

W uprawach sadowniczych nawóz Maral polecany jest do stosowania dolistnego w okresie kwitnienia i wzrostu owoców w dawce 0,75–1,5 l/ha. W związku z coraz większymi zaburzeniami rozwoju systemu korzeniowego, powodowanymi wysokimi temperaturami gleby, bardzo istotne jest jego wzmocnienie, a Maral doskonale się do tego nadaje. We Włoszech ponad 50% sprzedanego nawozu jest aplikowane poprzez fertygację sadów, truskawek i warzyw. Do fertygacji preparat Maral należy stosować w okresie intensywnego wzrostu oraz w sytuacji wysokich temperatur i deficytu wody, najlepiej przemiennie z CaTs Tiosiarczanem wapnia. Poleca się wykonać 1–3 zabiegi poprzez fertygację w sezonie, w dawce 2–3 l/ha.
Stosowanie Maralu wpływa korzystnie na ilość i wielkość owoców, ich walory smakowe oraz na zawartość witaminy C, dzięki czemu zdecydowanie poprawia wysokość plonów i opłacalność uprawy, nawet w ekstremalnie niekorzystnych warunkach atmosferycznych.

Wpływ nawożenia dolistnego nawozem Maral na plonowanie truskawki odmiany Malwina, Instytut Agronomiczny Fertico, 2018 rok

 Kombinacja Plon pierwszego zbioru w t/ha Plon całkowity w t/ha Średnia masa 100 owoców w kg
 Kontrola 4,29b 16,7b 2,45
 Maral 4×1,5 l/ha 9,03a 24,03a 3,55

 

Rośliny zasilone biostymulatorem Maral mają wysoki turgor, przez co łagodniej znoszą stresy, a to efektywnie wpływa na jakość i wielkość plonu.