Strategia ochrony przedzbiorczej jabłoni i grusz

Zabiegi przedzbiorcze przygotowują owoce do długotrwałego przechowywania. Dowiedz się jak uchronić owoce przed chorobami przechowalniczymi. Robert Binkiewicz doradza jak zabezpieczyć owoce przed najgroźniejszymi chorobami przechowalniczymi: gorzką zgnilizną, szarą pleśnią.

Patogen szarej pleśni poraża owoce już podczas kwitnienia
Zgorzel kory to źródło infekcji do porażenia owoców przez patogeny „gorzkiej zgnilizny”

Czego dowiesz się z filmu:

– Gorzka zgnilizna owoców – jak chronić przed nią uprawy?

– Szara pleśń – czy patogeny porażają owoce tylko podczas przechowywania?

– W jaki sposób patogeny porażają owoce?

– Pomax – nowość w ochronie przedzbiorczej owoców

Efekty potwierdzone badaniami

Efektywność zwalczania gorzkiej zgnilizny jabłek po dwóch zabiegach POMAX w porównaniu z pirymetanilem, fludioksonilem oraz cyprodynilem i fludioksonilem stosowanymi pojedynczo: zabiegi na 10 i 3 dni przed zbiorem owoców.

Ocena efektywności w % po 5 miesiącach przechowywania w chłodni.

Ocena efektywności w % po 3 miesiącach przechowywania w chłodni