Roztocz truskawkowiec – morfologia i szkodliwość

Roztocz truskawkowiec – występowanie

  • Szkodnik znany jest w Europie i Ameryce,
  • W Polsce występuje w całym kraju,
  • Roślinami żywicielskimi są poziomka i truskawka,
  • Występuje ostatnio w coraz większym nasileniu.

Szkodliwość

  • Rośliny licznie zasiedlone przez roztocza są skarłowaciałe, owoce na tych roślinach drobnieją,
  • Obserwuje się słabe dojrzewanie owoców lub nie dojrzewanie w ogóle,
  • Plon jest istotnie zredukowany.

Biologia

  • Zimują samice w pochwach liściowych u podstawy roślin,
  • Żerowanie rozpoczynają już przy temperaturze +80C (nawet w marcu) a przy 130C składają jaja przy nerwie głównym i u nasady liści,
  • Samica w ciągu 3 tygodni życia składa do 40 jaj,
  • Rozwój jaja trwa od 5 do 21 dni, a larwy od kilku do kilkunastu dni zależnie od temperatury,
  • Optymalne warunki rozwoju roztocza to 200C i wilgotność powietrza 80 – 90 %,
  • W sezonie rozwija się od 2 do 5 pokoleń,
  • Wiosną roztocze są nieliczne, w lecie występują masowo i wędrują na tworzące się wąsy,
  • Wraz z sadzonkami roztocz jest roznoszony na nowe plantacje.