Poznaj zalety przerzedzania
Kolejny sezon produkcyjny za nami i wnioski dotyczące agrotechniki zostały wyciągnięte. W Polsce odnotowano słabsze plonowanie wybranych jabłoni i niższe zbiory. Jest jednak grupa odmian wiernie plonujących, które nie zawiodły i tym razem… W przypadku Gali, Golden Delicious, Szampiona i Pinovy zbiory na poziomie 60–70, a nawet 80 ton z hektara nie były rzadkością. Aby uzyskać takie efekty, potrzeba sporo wysiłku, wiedzy i doświadczenia w dziedzinach nawożenia, ochrony i przerzedzania. I właśnie temu ostatniemu jest poświęcony poniższy artykuł.
Robert Binkiewicz
Obecnie można już chyba pokusić się o stwierdzenie, że dla nowoczesnych sadowników, uprawiających głównie odmiany Gala, Golden Delicious, Szampion i Pinova, przerzedzanie jest standardowym zabiegiem, wykonywanym każdego roku. Ale praktycznie z tą samą regularnością obserwuje się jego różną efektywność. Najczęściej zbyt niską…
Niska efektywność przerzedzania – dlaczego?
Przyczyną niskiej skuteczności przerzedzania jabłoni jest najczęściej zbyt późne rozpoczynanie programu zabiegów. Późny zabieg, na zawiązki 10–14 mm, powinien być tylko korektą po wcześniejszych aplikacjach preparatów. W przypadku odmian drobnoowocowych jako standard należy przyjąć dwa, a nawet trzy zabiegi.
Potwierdziło się to również w sezonie 2023. Sadownicy, którzy wcześnie rozpoczęli przerzedzanie, czyli już w okresie kwitnienia, uzyskali najlepsze plony i średnicę. A jak wiadomo, w przypadku odmian Gala, Golden Delicious, Szampion czy Pinova najlepsze stawki uzyskuje się za owoce o średnicy > 70 mm.
Co jest ważne przy przerzedzaniu!
Trzeba pamiętać, że przerzedzanie to zabieg, którego nie należy się bać i, jeśli jest to uzasadnione, podjąć decyzję o jego przeprowadzeniu nawet w takim roku, kiedy nie zanosi się na rekordowy plon.
Oprócz oczekiwanej średnicy i lepszego wybarwienia owoców przerzedzanie przynosi takie korzyści, jak:
- optymalna ilość pąków kwiatowych,
- coroczne regularne owocowanie.
Optymalna ilość pąków jest ważna dlatego, żeby drzewa się nie wysiliły i miały dostatek energii i hormonów do wytworzenia ich na rok następny. Gdy poziom zawiązania owoców jest standardowy, zabiegi przerzedzania są skuteczniejsze i zwiększają szansę na rozwój pąków kwiatowych na nowy sezon.
Programy przerzedzania jabłoni w zależności od grupy odmian
Odmiana | Faza | Preparat /dawka |
odmiany drobnoowocowe: Gala, Szampion, Golden, Pinova | przerzedzanie kwiatów podczas kwitnienia | ATS Tiosiarczan amonu (15 kg /ha )-1 lub 2 zabiegi |
końcówka kwitnienia | Monex (1,5 kg /ha)+mocznik (10 kg /ha ) | |
na zawiązki średnicy 10-12mm (jeśli korekta jest uzasadniona) | Globaryll 100SL /Sitis (1,2-1,5 l /ha) | |
odmiany wielkoowocowe: grupa Jonagold, Ligol, Mutsu, Boskop | 5-7 dni po kwitnieniu | Nadia (1,125kg /ha ) |
na zawiązki o średnicy 10-12mm (jeśli jest to uzasadnione) | Globaryll 100SL /Sitis (1-1,2l /ha ) | |
grupa odmian Red Delicious | końcówka kwitnienia -zabieg w tej fazie przynosi najlepsze efekty ! | Monex (1,5kg /ha )+mocznik (10kg /ha ) |
Zalecenia dotyczące przerzedzania
Programy zabiegów przerzedzania (tabela) należy dostosować do grup odmian:
- drobnoowocowych diploidalnych,
- wielkoowocowych triploidalnych.
W obu przypadkach pracuje się nad jednorodną jakością owoców oraz nad regularnym i optymalnym pąkowaniem drzew.
Trzeba pamiętać, że przerzedzanie to zabieg, którego nie należy się bać i, jeśli jest to uzasadnione, podjąć decyzję o jego przeprowadzeniu nawet w takim roku, kiedy nie zanosi się na rekordowy plon.