Nawożenie truskawek a ich trwałość w obrocie handlowym

Wysoką opłacalność uprawy truskawki można osiągnąć, produkując owoce deserowe klasy extra, charakteryzujące się dobrym smakiem, atrakcyjnym wyglądem i przede wszystkim trwałością w obrocie handlowym. Truskawki są podatne na działanie czynników zewnętrznych, zarówno podczas wzrostu i zbiorów, jak i w trakcie przechowywania lub transportu do odbiorców. Celem plantatora jest dostarczenie na rynek owoców najwyższej jakości, które długo zachowają walory smakowe i wizualne. Zatem, jak przedłużyć świeżość truskawek?

Kluczowe składniki w nawożeniu truskawek a shelf life owoców

Przy obecnej podaży owoców na rynku szczególną uwagę należy zwrócić na shelf life, czyli trwałość owoców – pozbiorczą i w obrocie handlowym. Czynnik ten jest bardzo ważny, zwłaszcza, gdy  prowadzi się sprzedaż truskawek na dalekie rynki lub do sieci hipermarketów. Aby wydłużyć shelf life, należy prowadzić odpowiednie nawożenie truskawek. Przy produkcji truskawek trzeba położyć nacisk na dostarczanie uprawom wapnia, krzemu, potasu, magnezu i fosforu. Azot w przypadku tych owoców nie jest najważniejszym składnikiem.

Wapń

Kluczowym pierwiastkiem w budowaniu jakości owoców jest wapń. Stabilizuje on struktury błon komórkowych, wpływa na zwiększenie mechanicznej odporności i trwałości owoców oraz na ich jakość i jędrność. Truskawki dobrze zaopatrzone w ten pierwiastek są mniej podatne na uszkodzenia w czasie zbiorów i transportu oraz są trwalsze podczas przechowywania. Rośliny powinny być zaopatrywane w wapń poprzez nawożenie doglebowe, fertygację, a także dolistnie. Nawożenie dolistne truskawki preparatami zawierającymi wapń należy rozpocząć w okresie tworzenia kwiatostanów i kontynuować podczas kwitnienia, aż do zbioru owoców. Gama nawozów wapniowych jest bardzo szeroka, ale każdy z nich ma określone zastosowanie w danej fazie rozwoju roślin. Wczesną wiosną posypowo powinno się uzupełnić niedobory wapnia odżywczego w glebie, stosując ASX Siarczan wapnia. W okresie kwitnienia zalecane jest aplikowanie dolistnie nawozu Metalosate Calcium, który zapewnia bardzo szybkie pobranie i przemieszczanie wapnia w roślinie. W okresie wzrostu owoców poprzez fertygację należy podawać CaTs Tiosiarczan wapnia. Nawóz ten likwiduje niedobory wapnia i siarki w glebie, obniża jej zasolenie, stymuluje pobieranie z gleby składników pokarmowych przez rośliny (zwłaszcza potasu i magnezu). W okresie dojrzewania owoców poleca się zastosować Folanx Ca 29, który zawiera wysoko skoncentrowany wapń, zwiększający stabilność tkanek. Nawóz nie ma w składzie azotu i można go stosować podczas suszy i upałów.

 

Krzem

Chcąc poprawić odporność truskawek na uszkodzenia mechaniczne, należy prowadzić nawożenie dolistne również w trakcie zbiorów owoców, przy użyciu preparatów zawierających zarówno wapń, jak i krzem. Krzem wzmacnia naturalną odporność mechaniczną truskawek, wpływając na tkankę zewnętrzną, oraz zwiększa ich wytrzymałość na czynniki stresowe, w tym także na choroby i szkodniki. Zastosowanie nawozu ASX Krzem plus wpływa pozytywnie na trwałość owoców i ogranicza ich uszkodzenia powstające podczas zbioru i transportu.

Nawóz ASX Krzem Plus
Nawóz ASX Krzem plus

 

Skuteczne nawozy do truskawki – Maral

W 2019 roku zostały przeprowadzone badania, które miały na celu pokazanie efektywności działania nawozu Maral NPK 6-6-5-1 Zn na trwałość pozbiorczą owoców. Ich wyniki potwierdziły, że zastosowanie tego produktu zarówno poprzez fertygację, jaki i dolistnie ma bardzo pozytywny wpływ na shelf life owoców, ogranicza ich porażenie przez szarą pleśń i wydłuża trwałość w obrocie handlowym. W doświadczeniu oceniane były kombinacje:

  • kontrola – rośliny nietraktowane nawozem Maral,
  • Maral fertygacja – trzykrotna aplikacja, każda w dawce 3 l/ha,
  • Maral nalistnie – trzykrotny oprysk, każdy w dawce 1,5 l/ha,
  • Maral fertygacja + nalistnie – trzykrotna aplikacja w formie fertygacji w dawce 3 l/ha w połączeniu z trzykrotnym opryskiem w dawce 1,5 l/ha.
Maral NPK 6-5-5-1 Zn
Maral NPK 6-5-5-1 Zn

 

W połowie zbiorów dokonano oceny trwałości pozbiorczej owoców, czyli tzw. trwałości w obrocie, poprzez przetrzymywanie reprezentatywnej próby truskawek z obiektu w temperaturze pokojowej (powyżej 20°C) przez 5 dni. Do testów wybrano owoce o różnym stopniu dojrzałości zbiorczej. W trakcie próby oceniano ubytek masy oraz określono liczbę owoców z objawami szarej pleśni po 3 i 5 dobach przetrzymywania.

Zapobiegaj chorobom i szkodnikom w czasie nawożenia truskawek – Kenja 400 SC

Nie tylko nawożenie zwiększa trwałość owoców. Bardzo ważna jest również ochrona przed chorobami i szkodnikami przez cały okres wegetacyjny. Od tego sezonu dostępny jest kolejny preparat zarejestrowany do walki z szarą pleśnią w uprawie truskawek Kenja 400 SC. To fungicyd o działaniu powierzchniowym i wgłębnym, przeznaczony do stosowania zapobiegawczego. Kenja 400 SC charakteryzuje się bardzo wysoką skutecznością i tylko 1-dniowym okresem karencji. Jest doskonałym środkiem do wydłużenia shelf life owoców i zabezpieczenia ich przed porażeniem szarą pleśnią w trakcie dalszych transportów.

Kenja 400 SC
Kenja 400 SC

 

Trwałość owoców – wyniki badań z obiektów „Kontrola”, „Maral fertygacja”, „Maral nalistnie”, „Maral fertygacja + nalistnie” – od lewej po zbiorze, po 72 godz. i po 120 godz.

Trwałość owoców truskawki