Mszyca jabłoniowo – babkowa – morfologia i szkodliwość

Mszyca jabłoniowo-babkowa – morfologia i rośliny żywicielskie

  • Żywicielem pierwotnym jest jabłoń, natomiast wtórnym różne gatunki babki – popularnego chwastu.
  • Mszyca ta występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej.
  • Mszyce dorosłe mają barwę od ciemno- lub niebiesko-popielatej do jasnobrązowej lub nawet ciemnoróżowej. Dorosłe osobniki pokryte są woskowym nalotem.
  • Jaja są czarne silnie błyszczące, owalne w zarysie, długości około 0,5 mm.
  • Jaja możemy znaleźć na cienkich gałęziach w pobliżu pąków lub w spękaniach kory.

Mszyca jabłoniowo-babkowa – Objawy żerowania i szkodliwość

  • Mszyce dorosłe i larwy wysysają soki z pąków, liści, szypułek kwiatowych i owocowych oraz zawiązków owocowych.
  • Uszkodzone liście kądzierzawieją i zwijają się poprzecznie i jednocześnie nabierają żółtego zabarwienia. Liście te w późniejszym okresie zasychają.
  • Wzrost porażonych pędów zostaje zahamowany.
  • Wysysanie soków z zawiązków owocowych prowadzi do ich silnej deformacji. Są one drobne, nie wyrośnięte, pokurczone, pokryte plamkami.
  • Liczne wystąpienie tej mszycy może spowodować poważne straty gospodarcze.

Mszyca jabłoniowo-babkowa – rozwój

  • Zimują jaja złożone przeważnie na cienkich gałązkach.
  • Wyląg larw ma miejsce w końcu marca na początku kwietnia w czasie pękania pąków.
  • Rozwój larwalny trwa 2 – 4 tygodni.
  • Samice odznaczają się nadzwyczaj dużą płodnością. Jedna samica rodzi do 180 larw.
  • W czasie sezonu na jabłoni może wystąpić do 8 pokoleń. Im bardziej gorące lato tym mniej pokoleń występuje na jabłoni.
  • Pod koniec kwietnia i maju mszyce przelatują na babkę.
  • W połowie września mszyce wracają na jabłonie. W końcu października i listopadzie składają jaja zimowe.

mszyca jabłoniowo-babkowa mszyca jabłoniowo-babkowa mszyca jabłoniowo-babkowa