Mszyca jabłoniowo – babkowa – morfologia i szkodliwość
Mszyca jabłoniowo-babkowa – morfologia i rośliny żywicielskie
- Żywicielem pierwotnym jest jabłoń, natomiast wtórnym różne gatunki babki – popularnego chwastu.
- Mszyca ta występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej.
- Mszyce dorosłe mają barwę od ciemno- lub niebiesko-popielatej do jasnobrązowej lub nawet ciemnoróżowej. Dorosłe osobniki pokryte są woskowym nalotem.
- Jaja są czarne silnie błyszczące, owalne w zarysie, długości około 0,5 mm.
- Jaja możemy znaleźć na cienkich gałęziach w pobliżu pąków lub w spękaniach kory.
Mszyca jabłoniowo-babkowa – Objawy żerowania i szkodliwość
- Mszyce dorosłe i larwy wysysają soki z pąków, liści, szypułek kwiatowych i owocowych oraz zawiązków owocowych.
- Uszkodzone liście kądzierzawieją i zwijają się poprzecznie i jednocześnie nabierają żółtego zabarwienia. Liście te w późniejszym okresie zasychają.
- Wzrost porażonych pędów zostaje zahamowany.
- Wysysanie soków z zawiązków owocowych prowadzi do ich silnej deformacji. Są one drobne, nie wyrośnięte, pokurczone, pokryte plamkami.
- Liczne wystąpienie tej mszycy może spowodować poważne straty gospodarcze.
Mszyca jabłoniowo-babkowa – rozwój
- Zimują jaja złożone przeważnie na cienkich gałązkach.
- Wyląg larw ma miejsce w końcu marca na początku kwietnia w czasie pękania pąków.
- Rozwój larwalny trwa 2 – 4 tygodni.
- Samice odznaczają się nadzwyczaj dużą płodnością. Jedna samica rodzi do 180 larw.
- W czasie sezonu na jabłoni może wystąpić do 8 pokoleń. Im bardziej gorące lato tym mniej pokoleń występuje na jabłoni.
- Pod koniec kwietnia i maju mszyce przelatują na babkę.
- W połowie września mszyce wracają na jabłonie. W końcu października i listopadzie składają jaja zimowe.