Maral – doskonała pomoc dla upraw w sytuacjach stresowych

Maral – wyjątkowy nawóz organiczny dla upraw w trudnych warunkach

Zmienna pogoda – wiosenne przymrozki, latem bardzo wysokie temperatury – i deficyt wody, a w konsekwencji zahamowane wzrost i plonowanie drzew oraz krzewów owocowych, to czynniki stresogenne dla roślin, z którymi producenci owoców coraz częściej mają do czynienia. Warto przygotować się na takie sytuacje i wybrać nawóz, który pomoże złagodzić skutki stresu i zapewnić prawidłowy metabolizm roślin oraz uzyskać wysokie i dobre jakościowo plony nawet w trudnych warunkach.

Iwona Polewska, Krzysztof Zachaj


W 2018 roku na polski rynek trafił niezwykle popularny we Włoszech, nawóz organiczno-mineralny Maral. W sezonie 2019 w okresie wiosennych przymrozków, wielu sadowników zastosowało go w celu zabezpieczenia upraw przed szkodami przymrozkowymi i wysokimi temperaturami – jak się okazało, z bardzo dobrym skutkiem.

Zalety stosowania Maralu – działanie nawozów organicznych

Co wyróżnia Maral na tle innych nawozów i zapewnia jego wysoką skuteczność w sytuacjach stresu roślin?

Jest on bogaty w składniki pokarmowe NPK 6-5-5. Ponadto wzbogacony jest w cynk (1%) w formie łatwo dostępnej dla roślin uprawnych oraz kompleks Ryzea – ekstrakt bioaktywnych molekuł z alg pochodzących z Oceanu Atlantyckiego. Ascophyllum nodosum, Laminaria digitata, Fucus ssp. są zbierane w cyklu, w którym poziom związków fitostatycznych jest najwyższy. Środki chelatujące zawarte w nawozie, czyli kwas alginowy i aminokwasy, promują wchłanianie i translokację składników odżywczych w roślinie. Dzięki wyjątkowej metodzie ekstrakcji wykorzystującej mikronizację zebranych alg i różnicę ciśnień w ekstrakcji nadkrytycznej, uzyskuje się najwyższą koncentrację aktywnych składników o bardzo dobrych właściwościach biostymulujących. Naturalne hormony roślinne zawarte w kompleksie Ryzea (cytokininy, auksyny, gibereliny, kwas jasmonowy i abscysynowy, strigolaktony, brassinosteroidy) aktywizują metabolizm, rozwój systemu korzeniowego, wzrost roślin oraz obfite kwitnienie i owocowanie, a także indukują odporność roślin na niekorzystne warunki siedliskowe i atmosferyczne.

Maral jest bogaty w jod, który wykazuje działanie wabiące pszczoły do oblotu sadu, oraz fenylopropanoidy będące prekursorami kwasu salicylowego. Ten ostatni indukuje odporność roślin na stres wodny, co ma pozytywny wpływ na parametry fotosyntezy, potencjał wodny liści, zawartość wody w komórkach oraz na aktywność enzymów oksydacyjnych. Fenylopropanoidy i wytworzony z nich kwas salicylowy indukują odporność systemową roślin (SAR) na patogeny oraz wpływają na dojrzewanie owoców.

Dodatek kwasów humusowych podnosi efektywność pobierania składników pokarmowych, zmniejszając antagonizm jonowy, oraz aktywizuje metabolizm roślin i ich wzrost.

Maral – jak stosować?

Nawóz polecany jest do stosowania dolistnego w uprawach sadowniczych w okresie kwitnienia i wzrostu owoców w dawce 0,75–1,5 l/ha. W związku z coraz większymi zaburzeniami rozwoju systemu korzeniowego spowodowanymi wysokimi temperaturami gleby, bardzo istotne jest jego wzmocnienie, a Maral doskonale się do tego nadaje.

We Włoszech ponad 50% sprzedanego nawozu, aplikowane jest poprzez fertygację sadów, truskawek i warzyw. Maral do fertygacji należy stosować w okresie intensywnego wzrostu oraz podczas wysokich temperatur i deficytu wody – najlepiej przemiennie z CaTs Tiosiarczanem wapnia. Poleca się wykonać 1–3 zabiegi fertygacji w sezonie, w dawce 2–3 l/ha.

Stosowanie Maralu wpływa korzystnie na ilość i wielkość owoców, ich walory smakowe oraz zawartość witaminy C, dzięki czemu zdecydowanie poprawia wysokość plonów i opłacalność uprawy, nawet w ekstremalnie niesprzyjających warunkach atmosferycznych.

Wpływ nawożenia dolistnego nawozem Maral na plonowanie truskawki odmiany Malwina, Instytut Agronomiczny Fertico, 2018 rok.

Uprawa Plon pierwszego zbioru (t/ha) Plon całkowity (t/ha) Średnia masa 100 owoców w kg
Kontrola 4,29b 16,7b 2,45
Maral- 4 x 1,5l/ha 9,03a 24,03a 3,55