Biostymulator – stymulator wzrostu roślin

Zmienna pogoda – wiosenne przymrozki, a latem bardzo wysokie temperatury – i deficyt wody, a w konsekwencji zahamowany wzrost i plonowanie roślin to czynniki stresogenne dla upraw, z którymi producenci owoców coraz częściej mają do czynienia. Warto być przygotowanym na takie sytuacje i wybrać nawóz, który pomoże złagodzić skutki stresu, zapewni prawidłowy metabolizm roślin i pobudzi je do wysokiego plonowania.

Iwona Polewska-Jankowiak

Poznaj Maral – skuteczny i sprawdzony biostymulator

Biostymulator MaralJuż od kilku sezonów wielu producentów owoców stosuje Maral w okresie wiosennych przymrozków w celu zabezpieczenia plantacji przed skutkami niskich temperatur oraz latem, w celu zabezpieczenia roślin przed utratą turgoru z powodu wysokich temperatur – jak się okazuje, z bardzo dobrym skutkiem. Co wyróżnia Maral na tle innych nawozów i zapewnia jego wysoką skuteczność w sytuacjach stresowych?

Bogaty skład Maral

Maral to jeden z pierwszych w Polsce nawozów biostymulujący procesy życiowe roślin, zawierających w składzie tak wiele komponentów, m.in.:

  • NPK 6-6-5 i Zn (1%),
  • 
ekstrakt z alg morskich: Ascophyllum nodosum, Laminaria digitata, Fucus spp.
  • aminokwasy,
  • witaminy (kwas foliowy, B1, B3, B6),
  • kwas alginowy,
  • mannitol,
  • jod.

Ekstrakt z alg morskich pozyskiwany jest w ekskluzywnej technologii RyZea i wzbogacony fenylopropanoidami (prekursorami kwasu salicylowego) oraz kwasami fulowymi i humusowymi. W składzie Maralu jest dodatek NPK o zrównoważonym stosunku azotu, fosforu i potasu z dodatkiem cynku, żeby – poza działaniem biostymulującym wzrost i rozwój roślin oraz pobudzaniem ich naturalnej zdolności do obrony w sytuacjach stresowych – odżywiał roślinę poprzez dostarczenie jej niezbędnych składników pokarmowych.
Czynniki chelatujące RyZea (kwas alginowy i wolne aminokwasy) promują wchłanianie składników odżywczych z gleby i ich translokację do tkanek roślinnych. Kwas alginowy zapewnia także bardzo dobrą przyczepność nawozu do liści przy stosowaniu nalistnym, zwiększając tym samym skuteczność zabiegu. Aminokwasy zawarte w Maralu tworzą organiczne połączenia ze składnikami pokarmowymi, zdecydowanie podnosząc ich przyswajalność przez rośliny.

Dlaczego warto stosować Maral

Maral odżywia roślinę w sposób zrównoważony, z efektami trwającymi przez cały sezon wegetacyjny.

Auksyny i cytokininy mają wpływ na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego roślin, zwłaszcza na rozwój korzeni włośnikowych, które są odpowiedzialne za pobieranie składników pokarmowych i wody z gleby. Po zastosowaniu nawozu Maral system korzeni bocznych jest większej grubości i długości. Cytokininy mają również wpływ na transport i szybkość przemieszczania się składników odżywczych do wszystkich narządów roślin, zarówno tych nadziemnych, jak i korzeni.
Gibereliny natomiast mają ogromny wpływ m.in. na promowanie obfitego kwitnienia i owocowania. Są odpowiedzialne za stymulację podziału komórek, zwiększenie wzrostu łodygi, indukcję i stymulację wytwarzania kwiatów oraz za żywotność pyłku.
Fenylopropanoidy są prekursorami kwasu salicylowego, który jest odpowiedzialny za system odporności SAR. Sygnał oporności przenoszony jest z punktu infekcji do całej rośliny. W rzeczywistości kwas salicylowy może przemieszczać się z jednej części rośliny do drugiej, krążąc z sokami komórkowymi (wykazuje działanie systemiczne), i tym sposobem działa w całej roślinie. Generuje uogólnioną odporność rośliny na różnego rodzaje sytuacje stresowe, takie jak susza, wysokie temperatury czy atak patogenów chorobotwórczych. 
Kwas salicylowy odgrywa także ważną rolę w mechanizmach tolerancji na stres wodny przez rośliny. Ma on pozytywny wpływ na: parametry fotosyntezy, potencjał wodny liści, zawartość wody w komórkach i aktywność enzymów antyoksydacyjnych.

Maral z unikalną technologią Ioditech

Producent nawozu, włoska firma Agriges, stworzył i opatentował technologię Ioditech, która gwarantuje zawartość w Maralu 12 ml jodu/l w celu poprawy właściwości agronomicznych nawozu oraz pomocy rolnikowi w uzyskaniu żywności o wyższej wartości odżywczej.
Zawarty w nawozie jod wabi owady zapylające. Pierwiastek ten wpływa także na tempo przemiany materii u roślin.
Maral odżywia roślinę w sposób zrównoważony, z efektami trwającymi przez cały sezon wegetacyjny. Stosowanie nawozu wpływa korzystnie na ilość i jakość plonów oraz na zawartość witaminy C, dzięki czemu zdecydowanie poprawia się opłacalność upraw, nawet w ekstremalnie niekorzystnych warunkach atmosferycznych.
Nawóz Maral przeznaczony jest do nawożenia dolistnego i fertygacji w dawkach od 0,75 do 2 l/ha.

Czy wiesz, że…

…zawarty w Maralu jod wabi owady zapylające. Pierwiastek ten wpływa także na tempo przemiany materii u roślin.