SmartFresh™ – jak to działa?

smartfresh cena aplikacjeSystem Jakości SmartFresh pomaga zachować walory owoców takie, jak jędrność, chrupkość, soczystość oraz ogranicza gorzką zgniliznę, a ponadto pozwala na zmniejszenie zużycia energii podczas długiego przechowywania. Jest to możliwe dzięki ograniczeniu produkcji etylenu przez jabłka. Na jakiej zasadzie działa ta unikalna technologia?

Etylen wydzielany przez owoce

Etylen to gaz wydzielany przez rośliny (wszystkie części, również owoce). Jest hormonem stymulującym procesy dojrzewania owoców oraz starzenia się. Jego obecność powoduje przyspieszenie dojrzewania przechowywanych owoców, co skutkuje utratą ich jakości.

Jabłka należą do owoców najintensywniej wydzielających etylen. Są one jednocześnie bardzo wrażliwe na działanie etylenu.

Co to jest System Jakości SmartFresh?

System Jakości SmartFresh to nowa technologia wykorzystująca preparat SmartFresh 03VP, którego substancją aktywną jest 1-metylocyklopropen (1-MCP). Został on zarejestrowany w Polsce w lutym 2008 do stosowania w procesie przechowywania jabłek.

Zasada działania

Zasada działania oparta jest na wykorzystaniu substancji aktywnej 1-MCP, zbliżonej do naturalnego prekursora etylenu. Jej zastosowanie pozwala zminimalizować produkcję etylenu przez jabłka, co umożliwia znaczne wydłużenie czasu przechowywania owoców przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich parametrów jakościowych. Dzięki temu świeży wygląd, zapach oraz wysoka jakość owoców utrzymują się dłużej.

Zdolność SmartFresh – poprzez kontrolę wewnętrznych i zewnętrznych źródeł etylenu – do bezpiecznego wstrzymania procesu dojrzewania czyni System Jakości SmartFresh unikalnym i zyskownym narzędziem w rękach producentów i handlowców.

Co daje sadownikom zastosowanie Systemu Jakości SmartFresh?

Pozwala na wydłużenie czasu przechowywania owoców w zwykłej chłodni bez utraty wysokiej, jakości (efekt zbliżony do kontrolowanej atmosfery przez pierwsze 3-4 miesiące w zależności od odmiany).
Zastosowanie SmartFresh jest doskonałym uzupełnieniem przechowywania w warunkach kontrolowanej atmosfery – zmniejsza, bowiem ryzyko start przy długim przechowywaniu. (Oparzelizna powierzchniowa, gorzka zgnilizna, ubytki masy…) Wydłuża się okres „po otwarciu komory”, w którym można owoce przygotowywać i sprzedawać bez utraty ich jakości.

Owoce dłużej zachowują wysoką jędrność, świeżość oraz smak charakterystyczny dla świeżo zebranych owoców. Efekt ten jest widoczny nie tylko po wyjęciu jabłek z chłodni, ale przede wszystkim w trakcie obrotu handlowego, ( gdy owoce pozostają pod wpływem wyższych temperatur). .

jędrność jabłek
Jędrność owoców odmiany Szampion

Lepszy smak

Konsumenci w testach przeprowadzanych w supermarketach zdecydowanie wybierali jabłka SmartFresh ze względu na ich soczystość, jędrność, świeży smak i aromat. Handlowcy podkreślali niższy poziom strat oraz lepszą rotację owoców w sklepie.

szampion przechowywanie jabłek
Kwasowość jabłek odmiany Szampion

Oszczędność energii

Ograniczając produkcję etylenu SmartFresh pomaga także zmniejszyć zużycie energii elektrycznej. Badania przeprowadzone w sezonie 2010/11 przez Katedrę Sadownictwa SGGW wykazały, że w komorach, gdzie zastosowano SmartFresh urządzenia chłodnicze pracowały o 22,1% krócej, a płuczki CO₂ aż o 29,1% krócej niż w komorach kontrolnych.

chłodnia KA ULO

Bezpieczeństwo stosowania

SmartFresh jest całkowicie bezpieczny dla konsumentów, producentów jak i dla środowiska naturalnego. Potwierdzają to opinie wydane przez Organy Rejestrujące w ponad 38 krajach.

Rejestracja

SmartFresh został zarejestrowany w następujących krajach: Francja, Niemcy, UK, Holandia, Austria, Szwajcaria, Belgia, Turcja, Izrael, Włochy, USA, Kanada, Meksyk, Kostaryka, Gwatemala, Honduras, Nikaragua, Brazylia, Chile, Argentyna, Chiny, Nowa Zelandia, Australia, RPA, Hiszpania, Słowenia, Węgry, Portugalia, Grecja, Słowenia, Kenia, Korea Południowa, Mołdawia, Ukraina, Rosja, Polska, Czechy.

Poza jabłkami SmartFresh stosowany jest na gruszkach, śliwkach, kiwi, awokado, persimonach (kaki), bananach, pomidorach, warzywach kapustnych, a także pod nazwą EthylBloc w kwiatach ciętych.

Inne publikacje o Systemie Jakości SmartFresh:

Agrosimex partnerem SmartFresh™

SmartFresh™ – jak to działa?

Jak wygląda aplikacja SmartFresh™?

Przygotowanie komór chłodniczych do sezonu przechowalniczego

Wyznaczanie terminu zbioru owoców

Więcej informacji o Systemie Jakości SmartFresh

Kliknij, aby pobrać broszury informacyjne:

Przewodnik użytkownika SmartFresh

SmartFresh Odmiany SzampionPytania i odpowiedzi

smartfresh cena aplikacje

Pełną informację na temat korzyści z wykorzystania technologii SmartFresh w gospodarstwie można otrzymać kontaktując się z przedstawicielami firmy AgroFresh:

Marcin Piesiewicz: 697 884 205, Mpiesiewicz@agrofresh.com

Przemysław Badowski: 697 884 235, Pbadowski@agrofresh.com

Adam Paradowski: 602 319 671, Aparadowski@agrofresh.com

www.SmartFresh.com

smartfresh agrofresh

SmartFresh™ – jak to działa?

System Jakości SmartFresh pomaga zachować walory owoców takie, jak jędrność, chrupkość, soczystość oraz ogranicza gorzką zgniliznę, a ponadto pozwala na zmniejszenie zużycia energii podczas długiego przechowywania. Jest to możliwe dzięki ograniczeniu produkcji etylenu przez jabłka. Na jakiej zasadzie działa ta unikalna technologia?

Etylen wydzielany przez owoce

Etylen to gaz wydzielany przez rośliny (wszystkie części, również owoce). Jest hormonem stymulującym procesy dojrzewania owoców oraz starzenia się. Jego obecność powoduje przyspieszenie dojrzewania przechowywanych owoców, co skutkuje utratą ich jakości.

Jabłka należą do owoców najintensywniej wydzielających etylen. Są one jednocześnie bardzo wrażliwe na działanie etylenu.

Co to jest System Jakości SmartFresh?

System Jakości SmartFresh to nowa technologia wykorzystująca preparat SmartFresh 03VP, którego substancją aktywną jest 1-metylocyklopropen (1-MCP). Został on zarejestrowany w Polsce w lutym 2008 do stosowania w procesie przechowywania jabłek.

Zasada działania

Zasada działania oparta jest na wykorzystaniu substancji aktywnej 1-MCP, zbliżonej donaturalnego prekursora etylenu. Jej zastosowanie pozwala zminimalizować produkcjęetylenu przez jabłka, co umożliwia znaczne wydłużenie czasu przechowywania owoców przyjednoczesnym utrzymaniu wysokich parametrów jakościowych.Dzięki temu świeży wygląd, zapach oraz wysoka jakość owoców utrzymują się dłużej.

Zdolność SmartFresh – poprzez kontrolę wewnętrznych i zewnętrznych źródeł etylenu dobezpiecznego wstrzymania procesu dojrzewania czyni System Jakości SmartFresh unikalnymi zyskownym narzędziem w rękach producentów i handlowców.

Co daje sadownikom zastosowanie Systemu Jakości SmartFresh?

Pozwala na wydłużenie czasu przechowywania owoców w zwykłej chłodni bez utratywysokiej, jakości (efekt zbliżony do kontrolowanej atmosfery przez pierwsze 3-4 miesiące wzależności od odmiany).

Zastosowanie SmartFresh jest doskonałym uzupełnieniem przechowywania w warunkach kontrolowanej atmosfery – zmniejsza, bowiem ryzyko start przy długim przechowywaniu. (Oparzelizna powierzchniowa, gorzka zgnilizna, ubytki masy…) Wydłuża się okres„po otwarciu komory”, w którym można owoce przygotowywać i sprzedawać bez utraty ichjakości.

Owoce dłużej zachowują wysoką jędrność, świeżośćoraz smak charakterystyczny dla świeżo zebranych owoców. Efekt ten jest widoczny nie tylko powyjęciu jabłek z chłodni, ale przede wszystkim w trakcie obrotu handlowego, ( gdy owoce pozostają podwpływem wyższych temperatur). .

[rysunek jędrność szampion]

Lepszy smak

Konsumenci w testach przeprowadzanych w supermarketach zdecydowaniewybierali jabłka SmartFresh ze względu na ich soczystość, jędrność, świeży smak i aromat.Handlowcy podkreślali niższy poziom strat oraz lepszą rotację owoców w sklepie.

[rysunek kwasowość szampion]

Oszczędność energii

Ograniczając produkcję etylenu SmartFresh pomaga także zmniejszyć zużycie energii elektrycznej. Badania przeprowadzone w sezonie 2010/11 przez Katedrę Sadownictwa SGGW wykazały, że w komorach, gdzie zastosowano SmartFresh urządzenia chłodnicze pracowały o 22,1% krócej, a płuczki CO₂ aż o 29,1% krócej niż w komorach kontrolnych.

[wykres zużycie energii]

Bezpieczeństwo stosowania

SmartFresh jest całkowicie bezpieczny dla konsumentów, producentów jak i dla środowiskanaturalnego. Potwierdzają to opinie wydane przez Organy Rejestrujące w ponad 38 krajach.

Rejestracja

SmartFresh został zarejestrowany w następujących krajach: Francja, Niemcy, UK, Holandia,Austria, Szwajcaria, Belgia, Turcja, Izrael, Włochy, USA, Kanada, Meksyk, Kostaryka,Gwatemala, Honduras, Nikaragua, Brazylia, Chile, Argentyna, Chiny, Nowa Zelandia,Australia, RPA, Hiszpania, Słowenia, Węgry, Portugalia, Grecja, Słowenia, Kenia, KoreaPołudniowa, Mołdawia, Ukraina, Rosja, Polska, Czechy.

Poza jabłkami SmartFresh stosowany jest na gruszkach, śliwkach, kiwi, awokado, persimonach(kaki), bananach, pomidorach, warzywach kapustnycha także pod nazwą EthylBloc w kwiatach ciętych.