Torbiel śliw – patogen, objawy, szkodliwość, cykl rozwojowy

Patogen

  • Chorobę wywołuje grzyb Taphrinia pruni, z klasy Ascomycetes, z rzędu Taphrinales.
  • Patogen występuje we wszystkich rejonach uprawy śliw, w polsce występuje powszechnie w posie nadmorskim, w rejonach południowych i południowo-zachodnich.

Objawy

  • Pierwsze objawy występują na młodych zawiązkach już w czerwcu.
  • Porażone owoce są silnie zniekształcone, przeważnie nadmiernie wyrośnięte.
  • Porażone owoce określane są mianem torbieli, nie mają pestki; ich miąższ jest zwarty, skórzasty.
  • Skórka owoców jest najpierw żółtozielona, później staje się jaśniejsza i pokrywa się delikatnym, matowym, jakby woskowym nalotem.
  • W późniejszym okresie owoce ciemnieją, gniją, rzedziej zasychają i opadają.

Szkodliwość choroby

  • Porażone owoce są niesmaczne i niejadalne.
  • Choroba może zniszczyć cały plon śliw.

Cykl rozwojowy

  • Sprawca choroby jest workowcem.
  • Zarodniki workowe powstają na powierzchni porażonych owoców w końcu lipca.
  • Zarodniki po skiełkowaniu zimują na powierzchni kory i pąków.
  • Wraz z rozpoczęciem wegetacji następują procesy pączkowania zarodników i infekcji zawiązków.
  • Nie wiadomo czy patogen potrafi infekować kwiaty.