DoradztwoSadownicze.pl

21 września, 2016

SmartFresh na straży jakości owoców

smartfreshW obliczu rosnącej konkurencji na rynku owoców i warzyw producenci stają przed koniecznością oferowania konsumentom produktów najwyższej jakości. Ochrona owoców przed chorobami nie kończy się w momencie zbioru, gdyż ogromnym zagrożeniem są również choroby pojawiające się podczas przechowywania plonów. Sam proces przechowywania wymaga ogromnych nakładów energetycznych oraz zachowania odpowiednich dla każdego z gatunków warunków atmosferycznych. Od 2008 roku na polskim rynku producenci mają dostęp do Systemu Jakości SmartFresh, który stał się odpowiedzią na rosnące oczekiwania konsumentów względem jakości owoców i warzyw. O cechach samego systemu oraz nowych możliwościach aplikacji opowie Marcin Piesiewicz z firmy AgroFresh.

Co to jest System Jakości SmartFresh? Jakie usługi wchodzą w jego skład?

System Jakości SmartFresh to technologia uzupełniająca istniejące sposoby przechowywania owoców w oparciu o wykorzystanie preparatu SmartFresh 03VP. Zarówno przed jak i po zabiegu pobierane są próbki owoców i sprawdzane kluczowe parametry odpowiadające za ich jakość (jędrność, poziom etylenu). Aplikacje wykonywane są przez przeszkolone zespoły w oparciu o zalecenia AgroFresh.

Co daje sadownikom zastosowanie preparatu SmartFresh?

smartfresh gruszka

Konferencja SmartFresh(u góry), Kontrola (u dołu) przechowywane 4 miesiąceu w KA i 1 miesiąc w NA

Dzięki Systemowi Jakości SmartFresh świeży wygląd, oraz wysoka jakość owoców utrzymują się dłużej. SmartFresh pozwala na wydłużenie czasu przechowywania owoców w zwykłej chłodni bez utraty wysokiej jakości (efekt zbliżony do kontrolowanej atmosfery przez pierwsze 3-4 miesiące w zależności od odmiany). Jabłka przez długi czas zachowują wysoką jędrność, świeżość oraz smak charakterystyczny dla świeżo zebranych owoców. Efekt ten jest widoczny także po wyjęciu jabłek z chłodni w trakcie ich obrotu handlowego, gdy owoce pozostają pod wpływem wyższych temperatur. Dzięki zastosowaniu SmartFresh, po przechowaniu widoczny jest mniejszy ubytek masy związany z transpiracją i oddychaniem oraz mniejsze zużycie energii elektrycznej przez urządzenia chłodnicze i płuczkę CO2. Zastosowanie SmartFresh pozwala zredukować straty w przechowywaniu – także te spowodowane oparzelizną powierzchniową. Wydłuża się okres „po otwarciu komory”, w którym można owoce przygotowywać i sprzedawać bez utraty ich jakości. W testach przeprowadzanych w supermarketach konsumenci zdecydowanie wybierali jabłka SmartFresh ze względu na ich soczystość, jędrność, świeży smak i aromat. Zaobserwowano niższy poziom strat oraz lepszą rotację owoców w sklepie.

Sadownicy zdążyli poznać efekty stosowania SmartFresh na jabłkach. Jakie owoce i warzywa również możemy zabezpieczyć preparatem Smartfresh?

SmartFresh 03VP został zarejestrowany w Polsce w lutym 2008 do stosowania w procesie przechowywania jabłek. Natomiast w czerwcu 2014 rejestracja została rozszerzona na gruszki, śliwki, brokuły, kapustę pekińską i kapustę białą. Poza Polską technologia SmartFresh oparta na preparacie SmartFresh 03VP jest stosowana na różnych owocach i warzywach oraz kwiatach w ponad 45 krajach świata.

smartfresh śliwki

Śliwki odmiany President przechowywane 3 miesiące w KA z zastosowaniem SmartFresh

smartfresh śliwki

Śliwki odmiany President przechowywane 3 miesiące w KA bez traktowania SmartFresh

smartfresh gruszki

Gruszki odmiany Konferencja SmartFresh(z lewej), Kontrola (z prawej) przechowywane 5 miesięcy w KA

 

 

 

 

 

 

Jak przygotować owoce do aplikacji SmartFresh? Czy istnieją proste sposoby zbadania parametrów owoców gotowych do zbioru? Czy przygotowanie owoców różni się w zależności od gatunku?

Aby użycie SmartFresh przyniosło oczekiwane efekty, preparat musi być zastosowany na owoce dobrej jakości i w odniesieniu do planowanego okresu przechowywania. SmartFresh opóźnia negatywne skutki działania etylenu, jednak jego pełna skuteczność zależy w głównej mierze od właściwego momentu zastosowania. Jest on ściśle powiązany z fazą dojrzałości owoców (terminem zbioru) oraz czasem, jaki upłynie od zbioru do wykonania aplikacji.

Istnieje kilka metod wyznaczania właściwego terminu zbioru czy określania parametrów jakościowych. Najprostszymi są: test skrobiowy, jędrność, refrakcja, index Streifa, pomiar etylenu. Wszystkie wymienione metody powinny być poparte doświadczeniem w produkcji i zbiorze danej odmiany, na różnych kwaterach. Przygotowanie owoców różni się nie tylko w zależności od gatunku, ale w zależności od odmiany – dlatego nasi doradcy dysponują zaleceniami dla zbioru i parametrów przechowywania odnośnie poszczególnych odmian każdego zarejestrowanego gatunku.

W jaki sposób przebiega aplikacja środka Smartfresh? Dlaczego tak ważne jest aby aplikacja przebiegała pod kontrolą specjalisty?

Aplikację (dozowanie) wykonuje się bezpośrednio po zbiorze owoców. Bardzo ważny jest specjalistyczny sprzęt, tzw. Generator SmartFresh umożliiwiający prawidłowe uwolnienie się substancji czynnej i rozprzestrzenienie jej w komorze. Natomiast przeszkoleni aplikatorzy swoją wiedzą i doświadczeniem są w stanie określić potencjał traktowanych owoców i stworzyć warunki w komorze sprzyjające aplikacji SmartFresh.

Czy parametry owoców są kontrolowane po aplikacji? W jaki sposób i czy producent powinien nadzorować proces przechowywania owoców zabezpieczonych SmartFresh?

W ramach świadczonego serwisu w Systemie Jakości SmartFresh, na podstawie pobranych próbek owoców przed i po aplikacji wykonywane są w centrach wspólpracujących z AgroFresh niezbędne pomiary pozwalające określić potencjał przechowalniczy owoców oraz efektywność aplikacji, na co składa się wiele kontrolowanych przez aplikatorów SmartFresh czynników. Następnie podsumowanie dla każdej komory SmartFresh trafia do klienta. Producent powinien w każdym przypadku, czy to komory SmartFresh czy tradycyjnego systemu przechowywania monitorować temperaturę i skład atmosfery. AgroFresh dostarcza szczególowe zalecenia co do wyżej wymienionych parametrów dla każdej z odmian.

Jaki wpływ ma zastosowanie Systemu Jakości SmartFresh na zużycie energii podczas przechowywania owoców?

Badania wykonane w wielu krajach Europy potwierdzają oszczędności na energii związane z ograniczeniem oddychania (wydzielaniem energii cieplnej i dwutlenku węgla) podczas przechowywania owoców z użyciem Systemu Jakości SmartFresh.

Firma AgroFresh przeprowadziła szereg badań dotyczących zachowania wysokiej jakości owoców po przechowywaniu w Systemie Jakości SmartFresh. Jakie różnice poziomu jędrności oraz masy owoców wystąpiły po przechowywaniu w technologii SmartFresh w porównaniu do przechowywania bez zabezpieczenia preparatem?

Przeprowadzone badania potwierdziły zachowanie wyższej nawet o kilkadziesiąt procent jędrności dla owoców SmartFresh. Najważniejsze jednak jest to, że owoce zrywane, traktowane i przechowywane zgodnie z zaleceniami AgroFresh są w stanie zachować wysokie parametry jakości najbardziej wymagających rynków.

SmartFresh ogranicza również występowanie gorzkiej zgnilizny i oparzelizny powierzchniowej, czy to stwierdzenie znalazło potwierdzenie w wynikach badań?

Wielu badaczy w Polsce i na Świecie zaprezentowało do tej pory wyniki swoich badań z zastosowaniem SmartFresh w ograniczeniu gorzkiej zgnilizny i oparzelizny powierzchniowej. Na pierwszą chorobę SmartFresh działa przez zachowanie wysokiej jędrności i zdowotności tkanek, które atakujący grzyb ma problem do pokonania. Jeśli chodzi o chorobę fizjologiczną jaką jest oparzelizna powierzchniowa, w chwili obecnej SmartFresh jest jedynym zarejestrowanym produktem powszechnie stosowanym w krajach o gorącym klimacie podczas wegetacji sprzyjającym wystepowaniu gorzkiej zgnilizny i oparzelizny powierzchniowej oraz na odmiany podatne np. ‘Mutsu’, ‘Boiken’, ‘Red Delicious’, ‘Jonagold’ oraz inne.

Gdzie i w jaki sposób można zamówić wprowadzenie Systemu Jakości SmarFresh do własnego gospodarstwa?

Aplikację można zamówić bezpośrednio u przedstawicieli firmy AgroFresh w Polsce lub u lokalnych Service Providerów jak Agrosimex: Robert Binkiewicz (508 086 335), Michał Malicki (607 875 783), Karolina Felczak (602 815 917) oraz Barbara Błaszczyńska (691 724 405).

 

Rozmawiała Beata Rogala.

 

Komentarze do artykułu:

Brak komentarzy

Comments are closed.

Strona należy do Agrosimex Sp. z o. o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Strony internetowe - Larso.pl