Skórzasta zgnilizna owoców truskawki – występowanie, szkodliwość, cykl rozwojowy

Występowanie i rośliny żywicielskie

  • P. cactorum jest powszechnie występującym w glebie polifagiem,
  • W wielu krajach jest powszechnie znanym patogenem truskawek,
  • W Polsce znaczne porażenie truskawek stwierdzono w 1994 roku,
  • Ponowne bardzo silne infekcje obserwowano w roku 1996.

Szkodliwość choroby

  • Porażane są owoce w różnych stadiach rozwojowych, od kwiatów po owoce dojrzałe,
  • Porażone owoce mogą przypominać, owoce „podgotowane”,
  • Miąższ porażonych owoców jest jędrny, żylasty,
  • Nawet niewielkie plamy gnilne nadają owocom bardzo nieprzyjemny zapach i gorzki smak,
  • Choroba może rozwijać się po zbiorach w czasie przechowywania.

Cykl rozwojowy

  • Grzyb zimuje w w postaci oospor, wytwarzanych w porażonych tkankach,
  • W warunkach wysokiej wilgotności grzyb wytwarza zarodnie, z których uwalniane są zarodniki pływkowe,
  • Podczas silnych opadów deszczu zarodniki te rozprzestrzeniają się po plantacji i może dojść do masowego porażenia owoców.