Przypąkowe zamieranie pędów malin – patogen i objawy

Patogen

  • Zamieranie pędów malin jest końcowym efektem porażenia przez różne grzyby pasożytnicze.
  • Wyodrębnia się cztery jednostki chorobowe: przypąkowe zamieranie pędów malin, zamieranie podstawy pędów malin, szarą pleśń malin i antraknozę malin.
  • Przypąkowe zamieranie pędów malin powoduje grzyb Didymella applanata. Grzyb należy do podgromady Ascomycotina, rzędu Pleosporales.
  • Grzyb jest łatwy do rozpoznania; wytwarza charakterystyczne piknidia i otocznie.

Objawy

  • Objawy choroby występują na liściach, łuskach pąków oraz na pędach młodych i drugorocznych.
  • Na liściach już na początku lata pojawiają się wzdłuż głównego nerwu brunatne plamy.
  • W tym samym czasie pojawiają się na młodych pędach fioletowobrunatne plamy wokół nasady liści. Początkowo małe plamy powiększają się wzdłuż pędów tworząc rozległe nekrozy
  • W miarę drewnienia pędów plamy stają się ciemnoszare, a na ich powierzchni pojawiają się piknidia grzyba.
  • Objawy choroby nasilają się na pędach, które przezimowały, na nich powstaję głębokie pęknięcia i kora zaczyna się łuszczyć.
  • Rozwój silnie porażonych pędów jest zahamowany, silne porażenie może prowadzić da zamierania pędu.