Owocówka jabłkóweczka – morfologia i szkodliwość
Owocówka jabłkóweczka – morfologia i rośliny żywicielskie
- Roślinami żywicielskimi jest prawie wyłącznie jabłoń, znacznie rzadziej grusza a tylko sporadycznie głóg i leszczyna.
- Owocówka jabłkóweczka występuje na wszystkich kontynentach i we wszystkich strefach klimatycznych.
- Motyle mają długość 8 – 9 mm., rozpiętość skrzydeł 16 – 20 mm. Skrzydła pierwszej pary są brunatnopopielate, z brunatnymi poprzecznymi, falistymi paskami i skośnym „lusterkiem”.
- Gąsienica od 1 mm. zaraz po wylęgu do 2 cm w końcowej fazie rozwoju.
- Gąsienica początkowo kremowa, później różowawa, z ciemnobrązową głową. Starsze gąsienice mają brodawki szarego koloru.
- Poczwarka brązowa lub brunatna długości 1 cm.
Owocówka jabłkóweczka – Objawy żerowania i szkodliwość
- Gąsienice powodują tzw. robaczywienie jabłek. Od połowy czerwca wygryzają one w jabłkach chodniki aż do gniazda nasiennego, gdzie wyjadają nasiona.
- Uszkodzone przez gąsienice owoce wcześniej dojrzewają i albo przedwcześnie opadają, albo pozostają na drzewie, ale tracą swoją wartość handlową i nie dają się przechowywać.
- Owocówka należy do najgroźniejszych szkodników sadów jabłoniowych w naszym kraju. Uszkadza bowiem już wyrośnięte owoce oraz występuje corocznie w liczebności wystarczającej do wyrządzenia szkód o znaczeniu ekonomicznym.
- Ostatnie lata o „dziwnym” przebiegu pogody dezorganizowały sadownikom skuteczną walkę z Owocówką jabłkóweczką.
Owocówka jabłkóweczka – rozwój
- Zimują gąsienice oprzędzione pod korą lub w jej spękaniach, a także poza drzewem: w szparach palików, w płotach, skrzyniach, skrzynkach lub przechowalniach.
- Począwszy od 2 połowy kwietnia gąsienice przepoczwarczają się.
- Wylot motyli w Polsce rozpoczynał się najwcześniej 14 V a najpóźniej 16 VI.
- Motyle latają o zmierzchu lub nocą.
- Intensywne składanie jaj przez motyle ma miejsce dopiero w temperaturze powyżej 150C. Samice składają jaja pojedynczo, zwykle na owocach z boku lub przy szypułce.
- Gąsienice nie od razu wgryzają się do owocu lecz przez pewien czas wędrują po owocu. Gąsienice przez czas wgryzania się do owocu nie odżywiają się, odkładając odgryziony miękisz owocu i skórkę na bok.