Oparzelizna powierzchniowa
Oparzelizna powierzchniowa to choroba fizjologiczna jabłek, która objawia się nieregularnymi plamami koloru brązowego, które na owocach pojawiają się w czasie przechowywania. Jakie są przyczyny tej choroby i jak można zapobiec oparzeliźnie powierzchniowej?
Przyczyny oparzelizny powierzchniowej
Oparzelizna powierzchniowa jest chorobą fizjologiczną, której występowaniu sprzyjają ciepła i sucha pogoda podczas wegetacji, zbyt wczesny termin zbioru jabłek, a także często rozciągnięte w czasie kwitnienie drzew i związany z tym większy procent w plonie jabłek zebranych zbyt wcześnie.
Ważnymi czynnikami stymulującymi chorobę są również:
- niska zawartość wapnia w owocach,
- późne schłodzenie jabłek po zbiorze
- przechowywanie ich w zbyt wysokiej wilgotności względnej powietrza i przy złej cyrkulacji powietrza w komorze,
- a także nadmierne przedłużanie okresu przechowywania.
Objawy oparzelizny powierzchniowej
Na powierzchni owoców objętych chorobą pojawiają się nieregularne, rozmyte plamy koloru żółtobrązowego lub herbacianego. Przy dłuższym przechowywaniu, na skutek transpiracji, skórka staje się lekko wklęsła.
Częstotliwość występowania choroby jest niższa, jeżeli jesienią przed zbiorem przez dłuższy czas utrzymuje się temperatura poniżej10°C. Choroba ujawnia się po 2–3 miesiącach przechowywania w chłodni z normalną atmosferą i rozwija się po przeniesieniu jabłek do wyższej temperatury.
Powstawanie oparzelizny powierzchniowej
Za powstawanie uszkodzeń odpowiedzialny jest związek chemiczny α-farnezen, który jest naturalnym związkiem lotnym produkowanym przez jabłka. Jednak produkty jego utleniania, tzw. trieny, są toksyczne dla komórek skórki.
Zapobieganie oparzeliźnie powierzchniowej
Przechowywanie owoców w kontrolowanej atmosferze znacznie ogranicza rozwój choroby. Istotny wpływ na jej ograniczenie ma również potraktowanie owoców po zbiorze preparatem zawierającym 1-MCP, jakim jest SmartFresh, który na chwilę obecną jest jedynym zarejestrowanym preparatem na polskim rynku. Straty powodowane przez oparzeliznę powierzchniową ogranicza także zastosowanie nowoczesnych bardzo niskotlenowych technologii przechowywania (ok. 0,4–0,6% tlenu).
Polecane artykuły:
- System Jakości SmartFresh
- Agrosimex partnerem SmartFresh™
- SmartFresh™ – jak to działa?
- Jak wygląda aplikacja SmartFresh™?
- Przygotowanie komór chłodniczych do sezonu przechowalniczego
- Wyznaczanie terminu zbioru owoców
- Jak zmniejszyć zużycie energii elektrycznej w komorze chłodniczej?
- Sezon przechowalniczy 2011/2012 – pierwsze oceny – wideo
- Choroby przechowalnicze jabłek