Maral – wabi pszczoły i pomaga roślinom w sytuacjach stresowych

Maral – wabi pszczoły i pomaga roślinom w sytuacjach stresowych

Większość drzew i krzewów wymaga do zapylenia i zawiązania owoców odwiedzin owadów zapylających. Niestety, ingerencja człowieka, intensyfikacja przemysłu i produkcji rolniczej nie sprzyjają rozwojowi populacji między innymi pszczół, murarki i trzmieli. Dodatkowo zmienna pogoda, deficyt wody i zahamowany wzrost to czynniki stresogenne dla roślin, z którymi plantatorzy mają coraz częściej do czynienia. Jak sobie z tym radzić?

Warto przewidzieć takie sytuacje i przygotować się na nie, wybierając nawóz, który zachęci owady do odwiedzenia sadu oraz pomoże złagodzić skutki stresu i zapewnić prawidłowy metabolizm roślin, a w efekcie uzyskać nawet w trudnych warunkach wysokie i dobre jakościowo plony owoców.

 

Maral – moc alg

W 2018 roku pierwsi polscy sadownicy oraz producenci warzyw i rolnicy w swoich gospodarstwach zastosowali Maral – niezwykle popularny we Włoszech nawóz organiczno-mineralny. Jest on bogaty w składniki pokarmowe NPK 6-5-5. Zawiera także cynk (1%) w formie łatwo dostępnej dla roślin uprawnych oraz kompleks Ryzea – ekstrakt bioaktywnych molekuł z alg pochodzących z Oceanu Atlantyckiego. Ascophyllum nodosum, Laminaria digitata, Fucus ssp. są zbierane w cyklu, w którym poziom związków fitostatycznych jest najwyższy. Ponadto algi poddawane są procesowi ekstrakcji nadkrytycznej w wysokim ciśnieniu, co zapewnia prawie 100% skuteczności w wyekstrahowaniu aminokwasów, hormonów roślinnych (auksyn, giberelin, cytokinin), fenylopropanoidów. Te ostatnie są prekursorami kwasu salicylowego, który stymuluje odporność roślin na patogeny, poprawia ich kondycję i zdrowotność oraz zwiększa odporność na stres wodny i termiczny – dzięki zwiększeniu sprawności aparatów szparkowych roślina lepiej gospodaruje wodą.

Środki chelatujące zawarte w nawozie, tj. kwas alginowy i aminokwasy oraz dodane w procesie produkcji kwasy humusowe i fulwowe, promują wchłanianie i translokacje składników odżywczych w roślinie, a także stymulują jej procesy życiowe. Naturalne hormony roślinne zawarte w Ryzea aktywizują metabolizm roślin, rozwój systemu korzeniowego, wzrost oraz obfite kwitnienie i owocowanie, a także indukują odporność upraw na niekorzystne warunki siedliskowe i atmosferyczne. Maral jest bogaty w jod specjalnie sformułowany w kompleksie Ioditech. Pierwiastek ten ma wyjątkowe właściwości wabiące pszczoły do odwiedzania kwiatów, co prowadzi do poprawy zapylania i zawiązania owoców.

 

Stosowanie – zalecenia

Maral polecany jest do stosowania dolistnego – w uprawie jabłoni w dawce 1–2 l/ha, w pozostałych uprawach – 0,75–1,5 l/ha. Pierwszy zabieg należy wykonać po wytworzeniu pąków kwiatowych, a następne w odstępie 10–14 dni. We Włoszech, z powodu występujących tam wysokich temperatur, w celu zmniejszenia zaburzeń w rozwoju systemu korzeniowego roślin stosuje się bardzo popularną fertygację sadów Maralem (od 1 do 3 razy w sezonie, w dawce 2–3 l/ha). Zwiększa ona dostępność składników pokarmowych z gleby, zmniejsza ich antagonizm oraz stymuluje rozwój systemu korzeniowego, poprawia jego sprawność i zdolność do pobierania wody i substancji pokarmowych, co umożliwia prawidłowy wzrost roślin nawet w ekstremalnych warunkach pogodowych. 

Wpływ nawożenia dolistnego nawozem Maral na plonowanie truskawki odmiany Malwina,
Instytut Agronomiczny Fertico, 2018 rok

Plon pierwszego zbioru
w t/ha
Plon całkowity
w t/ha
Średnia masa
100 owoców w kg
Kontrola 4,29 b 16,7 b 2,45
Maral 4 x 1,5 l/ha 9,03 a 24,03 a 3,55

 

Iwona Polewska, Krzysztof Zachaj