Komunikat specjalny z dn. 23.05.2013 r. – zaraza ogniowa
W niektórych sadach jabłoniowych i gruszowych wystąpiły objawy zarazy ogniowej. Warunkami sprzyjającymi infekcjom i rozwojowi choroby w sezonie wegetacyjnym jest temperatura 20-24 °C i wysoka wilgotność powietrza.
O zagrożeniu zarazą ogniową decydują:
- wystąpienie zarazy ogniowej w roku ubiegłym w sadzie i/lub w jego sąsiedztwie oraz efekty podjętego zwalczania
- przebieg warunków atmosferycznych, zwłaszcza w okresie kwitnienia i intensywnego wzrostu pędów
W celu ograniczenia źródła infekcji należy drzewa silnie porażone usuwać w całości, a w przypadku porażenia w niewielkim stopniu, usuwać chore części z zapasem (najszybciej po wykryciu). Rany należy zabezpieczyć środkiem miedziowym.
W rejonach zagrożonych, sady powinny być chronione środkami miedziowymi
Poleca się wykonanie 2-3 zabiegów w odstępach 2-3 tygodniowych do zakończenia wzrostu owoców. Opryskiwania przy użyciu preparatów miedziowych należy wykonać także po gradobiciu.
Podczas tegorocznej konferencji w Ossie przekazano informacje, że w trakcie rejestracji jest środek Aliette. Pozytywne obserwacje, będące efektem dodatkowego działania, w ograniczaniu rozwoju choroby dotyczą nawozów: Viflo Cal S, Fosfiron Cu i Rosafos oraz Regalis-u.
Dokładna lustracja sadu i wymiana informacji z właścicielami sąsiednich sadów powinny stanowić podstawę o decyzji w walce z zarazą ogniową.
Objawy zarazy ogniowej
[nggallery id=65]
Polecane artykuły: