Egzamin dojrzałości- Test skrobiowy

Egzamin dojrzałości- Test skrobiowy. Nie podlega dyskusji, że obecnie w handlu owocami główną rolę odgrywa ich jakość. Odbiorcy oczekują partii towaru o wyrównanych parametrach zewnętrznych i wewnętrznych. Kluczowym elementem decydującym o uzyskaniu plonów o wysokich walorach i dużej zdolności przechowalniczej jest właściwy termin ich zbioru.

System jakości SmartFresh

W ostatnich latach sytuacja na rynku owoców, a szczególnie jabłek, zmienia się dynamicznie. Rosną wymagania dotyczące jakości towaru. Zmienia się również struktura odmian w sadach. Pojawiają się nowe rodzaje owoców, które – by osiągnąć pełne wybarwienie – wymagają zbioru kilkuetapowego. Zbyt plonów już od dawna nie odbywa się „prosto z drzewa”, a owoce przechowywane są przez długie miesiące w chłodniach. Sadownikom zależy, żeby na rynki, również te nowe, zamorskie, trafiły one w jak najlepszej kondycji. W związku z tym konieczne jest wdrażanie nowych, jeszcze bardziej skutecznych technologii przechowalniczych, np. aplikacja preparatu SmartFresh w ramach Systemu Jakości SmartFresh.

Test skrobiowy- właściwy moment

Logiczne i oczywiste jest, że owoce, aby były odpowiedniej jakości po wyjęciu z komór przechowalniczych, przede wszystkim muszą tam trafić w dobrej kondycji. Podstawą do spełnienia tego warunku jest zebranie plonów w optymalnym terminie, tak żeby w odpowiednim momencie przerwać procesy ich dojrzewania i starzenia się. Wyznaczenie właściwego terminu zbioru jabłek nie zawsze jest łatwe.

Wyznaczanie terminu zbioru

Część sadowników nadal bagatelizuje ten aspekt i mimo że zabiegają o utrzymanie wysokiej jakości owoców przez cały sezon, to zbierają je zbyt późno, tracąc w ten sposób możliwość ich długiego przechowywania. Często termin zbioru określany jest według zapisków z poprzednich lat lub zbiór przeprowadzany jest dopiero wtedy, gdy owoce w pełni się wybarwią. A właśnie zerwanie ich w odpowiednim czasie jest kluczowym elementem i zwieńczeniem całego sezonu. W tym celu należy posiłkować się kilkoma metodami, pozwalającymi sprawdzić, czy plony są już gotowe do zbioru

Test -Sprawdzone metody

Przy weryfikacji gotowości owoców do zbioru dobrze sprawdzają się proste metody, takie jak badanie ich jędrności i pomiar zawartości ekstraktu. Nieskomplikowanym i szybkim sposobem jest również wykonanie testu skrobiowego z wykorzystaniem płynu Lugola. W miarę dojrzewania owoców dochodzi do stopniowego rozkładu skrobi na cukry proste. Im bardziej są one dojrzałe, tym mniej skrobi zawierają. W jej miejsce pojawiają się glukoza i fruktoza, dzięki czemu owoce stają się słodsze.

Test skrobiowy płynem Lugola

Właśnie w celu sprawdzenia, jak bardzo zaawansowany jest proces rozkładu skrobi, stosuje się test skrobiowy. Przecięte na pół jabłka pokrywa się płynem Lugola, który barwi skrobię na niebiesko. Im mniej niebieskiego koloru, tym owoce są bardziej dojrzałe. Otrzymane zabarwienie należy porównać z tablicą zawierającą schematy reakcji barwnej ponieważ każda odmiana inaczej zachowuje się podczas indeksu skrobiowego.

Michał Malicki