Antraknoza truskawki – występowanie, szkodliwość, cykl rozwojowy.

Występowanie i rośliny żywicielskie

  • W naszym kraju izolowano z porażonych plantacji grzyba Colletotrichum gloesporioides, Colletotrichum lindemuthianum,
  • Choroba znana jest we wszystkich rejonach uprawy truskawek,
  • W Polsce występuje sporadycznie, przede wszystkim w lata o ciepłej i wilgotnej pogodzie w czasie dojrzewania i zbiorów owoców.

Szkodliwość choroby

  • Plamy gnilne pojawiają się najczęściej na dojrzałych owocach,
  • Porażona tkanka owoców jest jędrna i sucha,
  • Niektóre formy grzyba powodują plamistości liści, ogonków liściowych, rozłogów i zgniliznę korony truskawki,
  • Silnie porażone rośliny mogą zamierać.

Cykl rozwojowy

  • Grzyb jest polifagiem atakującym wiele gatunków roślin,
  • Zimuje na porażonych częściach roślin w postaci grzybni i chlamydospor,
  • Stadium workowe nie odgrywa większej roli w infekcjach,
  • W sprzyjających warunkach grzyb wytwarza zarodniki konidialne, rozpryskiwane w czasie deszczu,
  • Rozwojowi choroby sprzyja ciepła pogoda, wysoka wilgotność i opady.
  • Odmiany truskawek różnią się znacznie podatnością na porażenie,
  • Odmianą wrażliwą jest Redgauntlet, a średnio wrażliwą odmianą jest Elsanta.