Jak przechowywać oszczędnie? – część IV

przechowywanie owocówKońcowym etapem w produkcji owoców w całym sezonie jest ich zbiór oraz przechowywanie. W związku z tym należy odpowiednio przygotować komory chłodnicze. Watro również zastosować system jakości SmartFresh, który pomaga zachować jakość owoców na wysokim poziomie.

Zobacz również:
Jak przechowywać oszczędnie? – część I
Jak przechowywać oszczędnie? – część II
Jak przechowywać oszczędnie? – część III

 

Przygotowywanie komór chłodniczych

Przygotowanie komór chłodniczych do sezonu przechowalniczego jest ważnym elementem sprawnego funkcjonowania obiektu przechowalniczego i oszczędzi nam problemów z uzyskaniem odpowiednich parametrów w trakcie przechowywania, np. takich jak: temperatura, skład atmosfery czy wilgotność.

Skutki nieprawidłowego funkcjonowania komór chłodniczych

Wynikiem złego funkcjonowania obiektu może być:

  • obniżenie jakości przechowywanych owoców,
  • konieczność skrócenia okresu przechowywania,
  • uszkodzenia wysokim dwutlenkiem węgla, niskim tlenem,
  • więdnięcie owoców,
  • uszkodzenia zbyt niską temperaturą.

Sprawdzanie stanu wyposażenia obiektów przechowalniczych

Należy pamiętać o sprawdzeniu i zaserwisowaniu sprężarek, skraplaczy, kalibracji termometrów, sprawdzeniu płuczek oraz generatora azotu, a także przeprowadzić test szczelności komory, aby można było uzyskać niski poziom tlenu w komorze.

System jakości SmartFresh

System jakości SmartFresh pomaga zachować walory owoców, takie jak: jędrność, chrupkość, soczystość, a także ogranicza gorzką zgniliznę i oparzeliznę powierzchniową. Ponadto pozwala na zmniejszenie zużycia energii podczas długiego przechowywania. Jest to możliwe dzięki ograniczeniu produkcji etylenu przez jabłka.

Dzięki tej technologii owoce dużo mniej oddychają, a co za tym idzie – urządzenia chłodnicze mniej pracują. W doświadczeniach, które zostały przeprowadzone w jednej z grup producenckich, zużycie energii przez agregat chłodniczy przy technologii SmartFresh było o 22,1% niższe, natomiast płuczki 29,1%, w porównaniu z urządzeniami, które pracowały w komorach bez wykorzystania SmartFresh.

Rola etylenu

Etylen to gaz wydzielany przez rośliny (wszystkie części, również owoce). Jest hormonem stymulującym procesy dojrzewania owoców oraz starzenia się ich. Obecność etylenu powoduje przyspieszenie dojrzewania przechowywanych owoców, co skutkuje utratą ich jakości.

Zasada działania systemu jakości SmartFresh

System jakości SmartFresh to technologia wykorzystująca preparat SmartFresh 03VP. Zasada działania oparta jest na wykorzystaniu substancji aktywnej 1-MCP, zbliżonej do naturalnego prekursora etylenu. Jej zastosowanie pozwala zminimalizować produkcję etylenu przez jabłka, co umożliwia znaczne wydłużenie czasu przechowywania owoców przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich parametrów jakościowych.

Pozwala ponadto wydłużyć czas przechowywania owoców w zwykłej chłodni, bez utraty ich wysokiej jakości (efekt zbliżony do kontrolowanej atmosfery przez pierwsze 3–4 miesiące w zależności od odmiany).

Polecane artykuły: