Żyzna gleba to podstawa sukcesu (cz. 3)

Czynniki determinujące żyzność gleby

W części trzeciej (i ostatniej) tego artykułu krótkie podsumowanie i źródło szczegółowych informacji dla zainteresowanych: moja prezentacja pt. „Czynniki determinujące żyzność gleb” do pobrania.  Wykład ten wygłosiłem na Targach Sadownictwa i Warzywnictwa w styczniu 2011.

 

Przypomnijmy: podstawą żyzności jest prawidłowy odczyn gleby, odpowiednia zawartość próchnicy oraz struktura gleby. Są to również podstawy racjonalnego nawożenia. Niestety w wielu sadach i plantacjach warzyw gleby są kwaśna, zawierają mało próchnicy, a ich struktura się pogarsza. Zachwiane zostają stosunki wodno-powietrzne oraz chemizm gleby. To wszystko prowadzi do osłabienia wzrostu, blokowania dostępności składników pokarmowych i spadku efektywności nawożenia mineralnego.

Aby temu zapobiec należy zbadać wymienione wyżej czynniki, a następnie doprowadzić do ich optymalizacji.

Czynniki determinujące żyzność gleb.pdf – pobierz prezentację

Czynniki determinujące żyzność gleb

Kliknij tutaj, aby przeczytać pierwszą część tego artykułu: odczyn gleby, wapnowanie.

Kliknij tutaj, aby przeczytać drugą część tego artykułu: zawartość próchnicy, struktura gleby, kwasy humusowe.