W tym sezonie owoce będziemy zbierać wczesniej
Zrywając owoce z drzew, powinniśmy znać ich dojrzałość. Aby ocenić optymalny termin zbioru powinniśmy wziąć pod uwagę parametry wewnętrzne jak i zewnętrzne. Do parametrów jakości wewnętrznej zaliczamy: jędrność miąższu, zawartość skrobi (indeks skrobiowy) oraz cukrów, natomiast wyróżnikami jakości zewnętrznej są: wielkość owocu, powierzchnia i intensywność rumieńca, barwa zasadnicza – charakterystyczne dla każdej odmiany. Dopiero wspólne zestawienie zewnętrznych i wewnętrznych wyróżników da nam właściwy obraz jakości owoców oraz ich zdolności przechowalniczej.
W sezonie 2011 mieliśmy do czynienia z wieloma sytuacjami, kiedy wygląd owoców (wielkość i wybarwienie) wskazywał na dobry moment do ich zbioru. Jednak rozkład skrobi i produkcja etylenu były na bardzo niskim poziomie. W wielu przypadkach owoce były jeszcze dalekie od początku fazy klimakteryki, to jest od momentu, gdy rozpoczynają produkcje etylenu.
Zbiory jabłek 2012
Natomiast w tym roku owoce dojrzałość wewnętrzną (rozkład skrobi, produkcja etylenu) zdobędą zdecydowanie wcześniej. Biorąc do próby skrobiowej owoce odmiany Gala w terminie 22.08.12 już miały rozkład skrobi (skala 1-10) 1-2. Gale zbieramy gdy rozkład skrobi jest 3-4. Biorąc pod uwagę to ze w warunkach Polski dojrzałość o jedną wartość trwa około 3-4 dni to zbiór tej odmiany będzie za około 10-16 dni.
Musimy też pamiętać, że owoce z kwater na wyższych stanowiskach i lżejszych glebach dojrzewają wcześniej. Dlatego w tym sezonie powinniśmy zadbać o jakość przechowywanych owoców. Jedną z możliwości utrzymania jakości podczas przechowywania jest zastosowanie technologii SmatFresh która umożliwia utrzymanie jędrności i ogranicza dojrzewanie owoców.
Marcin Piesiewicz
AgroFresh