Woskowanie jabłek – konferencja i pokaz

9 grudnia w miejscowości Nosy Poniatki koło Mszczonowa odbyła się konferencja poświęcona woskowaniu jabłek. Uczestnicy mogli zapoznać się technologią nakładania wosków na owoce i porozmawiać z ekspertami.

W spotkaniu wzięło udział około 40 przedstawicieli czołowych grup producentów owoców. Prelegentem był Giuseppe Zizza z firmy Decco Italia, która produkuje i dostarcza najwyższej jakości produkty do zabezpieczania owoców po zbiorach.

Woski i ich funkcje

W trakcie prezentacji słuchacze mogli dowiedzieć się o funkcjach wosków. Są one nie tylko środkiem do nabłyszczenia owocu, co podnosi jego atrakcyjność wizualną. Drugą, nie mniej istotną funkcją jest ograniczanie transpiracji owocu, co w rezultacie ogranicza utratę masy i świeżości przez jabłka.

Wosk Apple Coating 181

Preparatem polecanym przez firmę Decco jest Apple Coating 181, który zawiera mieszaninę wosku carnauba oraz shellac. Zapewnia on zrównoważone nabłyszczenie i stabilność wosku, a także jest łatwy w stosowaniu.

Zagraniczny ekspert odpowiedział na wiele pytań dotyczących procesu nakładania wosku. Szczególnie duże zainteresowanie wzbudza odpowiednie przygotowanie jabłek przed nałożeniem wosku oraz utrzymanie odpowiedniej temperatury owoców.

Woskowanie w praktyce – pokaz na hali grupy Polsad

Po części wykładowej uczestnicy spotkania przenieśli się do hali Grupy Polsad, gdzie można było zobaczyć jak wygląda woskowanie jabłek w praktyce. Po spotkaniu zainteresowane osoby otrzymały próbki wosku.

woskowanie 3

 

woskowanie 1woskowanie 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robert Binkiewicz